Wat is Alkaline Water
Alkaline Water betekent simpelweg, dat er sprake is van water met een pH-waarde (zuurgraad) van boven de 7.0.
pH-waarden worden gemeten in een schaal van 1 t/m 14.
Water met een pH-waarde onder de 7.0 wordt aangeduid als zuur of acide water, terwijl water boven de pH-waarde 7.0 aangeduid wordt als basisch of alkalisch water.
De waarde 7.0 noemt men ook wel pH-neutraal. Het water uit de kraan is in Nederland vrijwel overal licht tot gemiddeld alkalisch.
Bij mensen worden in verschillende gebieden van het lichaam verschillende niveaus van zuurgraad waargenomen (men spreekt overigens nog steeds van zuurgraad ook als de waarden in het alkalische bereik boven pH 7 liggen):
Ons lichaam kent meerdere pH-waarden en is in het algemeen gesproken licht alkalisch
- Alvleesklier: De afscheiding van de alvleesklier bevindt zich met een pH-waarde van 8,0 ver in het basisch bereik. De afscheiding dient ervoor om de in de maag aangezuurde voeding in de twaalfvingerige darm te neutraliseren, zodat de voedingsstoffen via de dunne darm door het lichaam kunnen worden opgenomen.
- Darmen: De darmen bevinden zich met waarden van pH 8,0 of hoger ook duidelijk in een alkalisch milieu. Als bij een verstoorde spijsvertering door fermentatie of rotting zuren in het maagdarmkanaal gevormd worden, ontdoet het lichaam zich door diarree van deze ongewenste stoffen.
- Bloed: Ons bloed bevindt zich met een pH-waarde van 7,35 tot 7,45 duidelijk in een basisch milieu.
- Lever en galblaas: Afscheidingen van lever en galblaas zijn met een pH van 7.1 licht alkalisch.
- Speeksel: Is met een pH van 7,1 tot 7,0 licht alkalisch of neutraal. Bij ernstige acidose (abnormaal zure toestand) kan speeksel in het zure bereik belanden, wat na verloop van tijd ernstige schade aan de tanden kan toebrengen.
- Bindweefsel: Mag een weinig zuurder zijn dan bloed. Men meet hier basische waarden van 7.08 tot 7.29.
- Spieren en orgaancellen: Hebben met ongeveer 6,9 een pH-waarde in het zure bereik. Dit hangt ermee samen dat het energieproces in onze cellen "de klok rond" actief is. En bij verwerking en verbranding van onze voedingsstoffen ontstaat zuur, in dit geval koolzuur. In ieder geval is het belangrijk voor de cellen dat ze voortdurend worden aangezuurd. Wanneer namelijk de cellen van onze belangrijkste spier, het hart, dalen tot pH 6.2, blijft dit stilstaan.
- Urine: het pH-gehalte kan variëren van uitgesproken zuur (pH 4,8) tot basisch (pH 8,0). Het zuur verlaat met de urine het lichaam.
- Maagsap: Dit is het meest zure bestanddeel van het menselijk lichaam. Het ligt het tussen pH 1.2 en 3.0. Het in de maag gevormde zoutzuur is vooral nodig voor de vertering van eiwitten en het doden van ziekteverwekkers die via de ademhaling binnendringen of samen met voedsel ingeslikt worden.
- De huid: de huid van de mens bezit een pH van ongeveer 5.5. Die natuurlijke zuurmantel van de huid voorkomt dat bacteriën onze huid binnendringen. Na elke wasbeurt met zeep heeft het lichaam weer 3 uur nodig om de natuurlijke zuurmantel te herstellen. Om die reden wordt aangeraden om een pH-neutrale zeep gebruiken.